Chmiel to nie tylko piwo. Zobacz jak może poprawić Twoje zdrowie
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus L.) znalazł zastosowanie przede wszystkim w produkcji piwa. Mało kto wie, że chmiel, a konkretnie szyszki chmielowe, czyli owocostany chmielu (Strobili Lupuli), i lupulina, czyli lepki, żółty proszek uzyskiwany z szyszek chmielu, posiadają liczne właściwości lecznicze i poprawiające zdrowie. Zawdzięcza je przede wszystkim substancji o nazwie ksantohumol – związkowi z grupy flawonoidów, który ma silne właściwości antyoksydacyjne (4-krotnie większe niż witamina C).
Wyciąg z chmielu pomaga zwalczać wirusy, grzyby i bakterie. Stwierdzono także jego działanie przeciwnowotworowe, polegające m.in. na indukowaniu enzymów, które są odpowiedzialne za detoksykację czynników rakotwórczych, i hamowaniu procesu angiogenezy (powstawania nowych naczyń krwionośnych, dzięki którym guz pobiera substancje potrzebne do rozwoju).
Japońscy naukowcy z Uniwersytetu Medycznego z Saporro twierdzą także, że inny składnik chmielu – tzw. alfa kwasy, zwane humulonami – są skuteczną ochroną przed wirusem RSV (Respiratory Syncytial Virus), odpowiedzialnym za infekcje dróg oddechowych, w tym poważne odmiany zapalenia oskrzeli i płuc.
Z kolei naukowcy z Uniwersytetu w Lanzhou (Chiny) na łamach “Journal of Agricultural and Food Chemistry” przekonani są , że ksantohumol chroni neurony przed uszkodzeniem na skutek stresu oksydacyjnego. Tym samym może zapobiec rozwojowi choroby Prakinsona, Alzheimera i innych schorzeń neurodegeneracyjnych, których przyczyną jest niszczenie neuronów w wyniku stresu oksydacyjnego.
W medycynie ludowej wyciąg z szyszek chmielu stosuje się w stanach wzmożonego napięcia i niepokoju. Ponieważ chmiel ma również działanie usypiające sprawdzi się w przypadku problemów z zasypianiem. Można łączyć ponadto z innymi ziołami kojącymi nerwy. Nie powinno się jednak łączyć go z syntetycznymi lekami uspokajającymi.
Przepis na napar z szyszek chmielu:
1 łyżeczkę szyszek chmielu wsyp do filiżanki i zalej wrzącą wodą (150 ml). Naparzaj pod przykryciem przez 10-15 minut. Następnie przecedź. Ciepły napar możesz pić 2-4 razy dziennie, zwłaszcza przed posiłkiem (by poprawić trawienie) lub przed pójściem spać (by ułatwić zasypianie).
artykuł powstał przy współpracy artykuły sponsorowane